BLOGI

Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelma julki

Share |

Maanantai 8.12.2008 klo 14:03 - Vesa-Matti Saarakkala


Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelma julkaistiin itsenäisyyspäivänä vesa-matti1.jpg6.12. klo 18. Periaateohjelmatyö käynnistyi vuoden 2007 syyskokouksen yhteydessä pidetyssä aateseminaarissamme ja on siis kestänyt yli vuoden verran.

 

Tuona aikana ohjelmatyöryhmä on kokoontunut useita kertoja ja jäsenistöltä on tullut yli 70 sivun verran kommentteja ja toiveita käytännön politiikasta, mistä suurkiitos. Kommentointimahdollisuus on ollut kaikilla sellaisilla jäsenistöömme kuuluvilla, jotka ovat rekisteröityneet keskustelufoorumillemme www.ps-nuoret.net/foorumi. Ohjelma hyväksyttiin pienin muutoksin syyskokouksessa 29.11.2008 Helsingissä ja se on luettavissa osoitteessa www.ps-nuoret.net

 

Ohjelma on nimensä mukaan periaatteellinen eli se ei ole vaaliohjelma eikä ota siten suoraan kantaa päivänpolitiikkaan. Sen sijaan siinä hahmottuu se PerusS-pohja, jolta otamme kantaa päivänpolitiikkaan. Periaateohjelmamme ei ole mikään leppoisa luettava, eikä sen sisältö ehkä kaikilta osin aukea lukijalleen ensimmäisellä lukemiskerralla, mutta se ei ole tarkoituskaan. Kokonaisuus on tärkein ja se, että ohjelmasta jää lukijalleen jokin kokonaisvaltainen tunne Perussuomalaisten Nuorten aatteesta. Tunne, jota haluaa tutkiskella, käännellä ja väännellä yhä uudestaan. Meillä on olemassa jo käytännön politiikkalinjauksia ja lyhyitä sekä ytimekkäitä teesejä, jotka ovat huomattavasti yksiselitteisempiä ja ns. helpompia kuin tämä periaateohjelma.

 

Periaateohjelma on kokonaisuus, josta ei voi irrottaa osia, toisin kuin nyky-yhteiskunnassa on tapana asiassa kuin asiassa tehdä. Itse asiassa tämän leikkaa sekä liimaa ja sekoita –kulttuurin takia yhteiskunta ja monet ihmiset ovatkin tuuliajolla. Sen takia osa ihmisistä, myös niistä, joilla omat asiat ovat järjestyksessä, mutta jotka näkevät tilanteet ympärillään, haluaa vahvaa näkemystä siitä, mikä on ihmiselle hyvä kaikissa tilanteissa. Tai paremmin sanoen, tarvitaan ajattelua ja tekoja, joiden seurauksena olisi vähemmän tilanteita.

 

Nykymenoa kannattaville tahoille tällainen ohjelma on varmasti kummajainen ja kauhistus, sillä moni on luullut, ettei kukaan enää koskaan halua palata maailmaan, jossa ihmisillä saattaa olla oikeasti kokonaisvaltainen näkemys asioihin. Huuhaa-kulttuuri, lässynlässyn-kampanjat, mukatiede ja kaikenlainen hedonismi eivät ehkä olekaan sitä, mitä ihmiset pitemmän päälle haluavat.

 

Tavattomuus ei ole tavallisuutta, vaikka se tavallista nykyään onkin. Tavallisuutta ovat perusarvot, joihin turvaava ihminen ei ole heiluteltavissa ja joka voi olla helposti naama peruslukemilla, kun kuulee huonon vitsin tai nauraa sille, jos siltä tuntuu. Tavallisessa maailmassa ei ole helppoa. Siellä ihmiset ovat persoonia ja tuntevat sen myös itse. Ei siellä valuta, venytä ja pompita. Siellä ollaan niin että pelkkä oleminenkin tuntuu joltakin. Se on tänä päivänä yhä epätavallisempaa.

 

Elämä ei voi koko ajan olla yhtä tilannetta. Elämä pitää jokaisen ottaa omakseen ja olla siinä kotonansa. Pitemmän päälle kukaan ei ole aina tilanteen herra. Pitemmän päälle haasteeseen ei kannata aina vastata. Tiettyyn rajaan asti liike on hyvästä, mutta pitää olla jokin kiintopiste, mistä liikkeelle lähdetään. Pitää olla jostakin kotoisin. Liian usein on niin, että esimerkiksi lapsi joka putkahtaa suomalaiseen yhteiskuntaan, on nopeasti vailla kunnon kotia ja sitten hän oletettavasti muka jossain vaiheessa rakentaa ikioman kotinsa. Tosiasiassa hän ei edes tiedä, mikä on koti eikä siten osaa sellaista myöskään itse perustaa. Kunnon koti ei ole sellainen, joka on mitä tahansa ja miten tahansa.

 

Ohjelman yksi keskeinen tarkoitus on myös pitää yllä rakentavaa keskustelua perussuomalaisesta aatteesta, meidän omasta Poliittisesta kodistamme. Asia, josta ei puhuta, muodostuu nimittäin itsestäänselvyydeksi. Tietyllä tavalla itsestäänselvyydet ovat hyviä asioita, mutta itsestäänselvyyksillä hyvässä mielessä on tapana myös unohtua ja siksi on hyvä puhua.

 

Ohjelmasta otetaan myös painos, joka lähetetään kaikille jäsenillemme sekä monille muille tahoille, joiden uskomme olevan kiinnostuneita perussuomalaisuudesta. Ojelmatyöryhmässä ovat toimineet allekirjoittaneen lisäksi Maria Lohela, Teemu Lahtinen, Veli-Pekka Kortelainen ja Ville Vähämäki.