BLOGI

Tulevaisuus haastaa meidät jos emme haasta tulevaisuutta nyt

Share |

Sunnuntai 22.3.2009 klo 23:09 - Vesa-Matti Saarakkala


"Vuonna 1984" on George Orwellin 1949 kirjoittama romaani, joka kertoovesa-matti1.jpg totalitaarisesta virallisen totuuden yhteiskunnasta. Ihmisiä valvotaan lähes aukottomasti, historia kirjoitetaan uudestaan, hormonitkin hyrräävät Puolueesta innostuen. Alun perin romaania pidettiin kommunisminvastaisena puheenvuorona.

 

Jostakin syystä yhä tänäkin päivänä 1984 tuntuu ajankohtaiselta. Ihmisiä pystytään seuraamaan enemmän kuin koskaan ja vaikka meitä ei aktiivisesti valvottaisikaan, niin ainakin sanomisistamme ja tekemisistämme jää paljon jälkiä. Viimeistään me itse varmistamme, että näin todella tapahtuu.

 

Aikamme ilmiöt, kuten facebook, kertovat, miten ihmiset jopa vapaaehtoisesti haluavat ilmoittaa, mitä on tullut tehtyä ja miltä nyt tuntuu. Se, miltä tuntuu, riippuu yhä useammin siitä, saammeko huomiota toisilta yksilöiltä, mieluiten useammilta yksilöiltä. Jotta saa huomiota, pitää olla repäisevää ja päräyttävää kerrottavaa. Pitää olla kokemuksia ja kokemuspohjaisia näkemyksiä. Niillä saa huomiota ja elämälleen arvon.

 

Historiaa ei varsinaisesti kirjoiteta uudestaan, mutta ihmiset pidetään niin kiireisinä ja kannustettuina tehokkuuteen, ettei kovin monella ole aikaa uppoutua historiankirjallisuuteen. Lisäksi kaikkia mielipiteitä, jotka pohjautuvat historiaan, pidetään ainakin politiikassa takapajuisina. Sen sijaan korostetaan ennakkoluulotonta visiointia. Tavallaan historiaa siis kirjoitetaan uusiksi. Oletetaan, että ihminen on nyt muuttunut jotenkin tyystin toisenlaiseksi kuin millainen ihminen on koko olemassaolonsa ajan ollut. Tai sitten oletetaan, ettei ihminen ole enää tärkeä vaan raha tai yhteiskunta.

 

Orwellin kirjassa oli sukupuolisuudenvastustamisliitto pitämässä yllä moraalia. Orwellin omana aikana tuota laitosta on ehkä voinut verrata lähinnä kirkkoon, mutta kun ajattelee nykypäivää, niin sukupuolisuushan on markkinoiden näkökulmasta rasite, lapsista puhumattakaan. Tulevaisuuden huoltosuhdekin paikataan pysyvästi työperäisellä maahanmuutolla, minkä seurauksena voimme olla onnellisia - Suomen tulevaisuus on turvattu! Aikamme suosii peräkammarin poikia ja vanhoja piikoja, sillä he voivat keskittyä täysillä vastaamaan ajan todellisiin haasteisiin, kuten talouskasvun ylläpitämiseen.

 

Haasteista päästään orwellilaiseen uuskieleen, joka tarkoittaa sitä, että jokin sana, joka jostakin maailmankatsomuksellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on uhka tälle maailmankatsomukselle ja herättää mahdollisesti negatiivisia mielikuvia, vaihdetaan. Yksi esimerkki on juuri haaste, joka on korvannut ongelman. Yhteiskunta ei halua kuulla, että ihmisellä voi olla ongelma. On riski, että ongelmanratkaisuun joudutaan käyttämään yhteiskunnan tai lähipiirin apua eli resursoimaan ulkopuolista konsultointia pitemmäksikin aikaa.

 

Kunnallispolitiikassa korostetaan kuntatalouden jakautumista käyttötalousmenoihin ja investointeihin. Käyttötalous, johon kuuluvat mm. sosiaali- ja terveyspalvelut sekä opetus, on kirosana. Investointi eli esimerkiksi rakentaminen taas on välttämättömyys ja tulevaisuuden edellytys. Lama-aikana tällainen näkemys vain korostuu.

 

Jos jostakin syystä satut ihmettelemään tuota jakoa kahteen, kertoo se siitä, että olet tulevaisuuden kannalta ongelmallinen tapaus.