BLOGI

Monikulttuurinen maahanmuutto

Share |

Perjantai 3.4.2009 klo 21:57 - Vesa-Matti Saarakkala


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä otti eilen kantaa suomalaiseen vm_saarakkala2.jpgmaahanmuuttopolitiikkaan seuraavasti:

”Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on huolestunut kehityksestä, jossa samaan aikaan, kun maassamme työttömyys kasvaa, rekrytoidaan vierastyövoimaa. Erityisen huolestuneita olemme siitä, että terveydenhuoltojärjestelmämme hakee ratkaisua pääkaupunkiseudun hoitajapulaan vierastyövoiman avulla.

On erikoista, jos julkinen sektori ei kykene kouluttamaan tai halua kouluttaa osaavaa työvoimaa hoitoalalle Suomessa jo nykyisin olevista maahanmuuttajista. Maahanmuuttajien kielikoulutus tuntuu yleisesti ottaen tuottavan hitaasti tuloksia. Kun kyse on työperäisestä maahanmuutosta ja ulkomaalaisten hoitajien kielikoulutuksesta, virallisen totuuden mukaan kahden kuukauden kielikoulutus antaa jo riittävät valmiudet hoitotyöhön.

On kestämätöntä, että verovaroin toimiva julkinen sektori kohtelee maahanmuuttajaryhmiä keskenään eriarvoisesti ja maksattaa laskun tästä kahden kerroksen politiikasta Suomen kansalla rakenteellisen maahanmuuttajatyöttömyyden ja syrjäytymisen muodossa. Perussuomalaisten mielestä tällainen toiminta tulee pitkällä aikavälillä yhteiskunnalle myös selvästi kalliimmaksi kuin hoitotyön kiinnostavuuden lisääminen palkkausta parantamalla”.

Itselle herää kysymys, miten on mahdollista, että toisaalla julkisella sektorilla on ilmeisesti varaa panostaa tehokkaaseen kielikoulutukseen niin, että jo kahdessa kuukaudessa saadaan ulkomaalaisesta koulutetusta työvoimasta kyvykästä työvoimaa omalle alalleen? Miksei sama onnistu niiden maahanmuuttajien kohdalla, jotka jo ovat Suomessa? Onko syy maahanmuuttajissa vai yhteiskunnassa, ja jos syy on yhteiskunnassa, niin miksi epätasapuolinen (moninainen tai monikulttuurinen) kohtelu eri maahanmuuttajaryhmien välillä? Ja saadaanko kahdessa kuukaudessa oikeasti työkykyistä työvoimaa? Pienen maan pitää päättää, panostaako se työperäiseen maahanmuuttoon vai humanitaariseen maahanmuuttoon, jos panostaa. Molempiin ei ole varaa. Ja kaiken maahanmuuton lähtökohtana tulee olla ”maassa maan tavalla”. Jos jollekin on epäselvää maan tavat, niin niitä pitää terävöittää eli politiikan tulee mahdollistaa kansallinen yhteisöllisyys.