BLOGI

Puoluekokous antoi luottamusta - Kiitos!

Share |

Perjantai 22.5.2009 klo 23:14 - Vesa-Matti Saarakkala


Oman EU-kampanjani loppukiri lähti käyntiin heti viime viikon vm_saarakkala2.jpgpuoluekokouksen jälkeen. Kiirettä on pitänyt eli kampanja on vienyt ajan aamusta iltaan.

Ennätyssuuri puoluekokouksemme Seinäjoella 16.-17.5. sujui mainiosti. Ensiksikin järjestelyt onnistuivat hyvin, mistä kiitos kuuluu Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirille ja puoluetoimiston väelle. Kokousta johti rautaisella otteella eduskuntaryhmän pj. Raimo Vistbacka. EU-ehdokkaat saivat mukavasti näkyvyyttä ja perussuomalaiset ympäri Suomen pääsivät tapaamaan toisiansa. Mitään konflikteja kokouksessa ei ollut, vaikka paljon liikkui huhuja ennen kokousta.

Kokous osoitti, että puolueessa on hyvä henki. Olemme varsin samanmielisiä asiakysymyksissä. Henkilökysymyksissä, joihin puoluekokous tällä kertaa EU-teemojen lisäksi keskittyi, yksimielisyyttä ei luonnollisesti nähty. Vain Timo puheenjohtaja Soini sai vankkumattoman tuen.

Olemme menneet henkilöasioissa sillä tavalla eteenpäin, että mitään loanheittoa kenenkään päälle ei nähty ennen tai jälkeen kokouksen. Lähinnä alueelliset kysymykset hiukan hiertivät. Tietenkin on selvää, etteivät kaikki ole ikinä tyytyväisiä kaikkiin valintoihin, mutta oletan, että valintoihin sitoudutaan. Keskustelut ja perustelut pitää tuoda reilusti esille ennen valintoja tai niitä tehtäessä. Muunlaiset toimintatavat eivät tule kysymykseen tehtäessä valintoja, joihin kaikki puoluejäsenet voivat vaikuttaa.

Itse tavoittelin paikkaa puolueen varapuheenjohtajistossa ja sain paikoista päätettäessä runsaasti kannatusta jopa 1. varapuheenjohtajaksi. Asetuin ehdolle 3. varapuheenjohtajasta päätettäessä ja voitin paikan äänestyksessä selvin luvuin. Kiitos! Valinta lämmitti, sillä käsittääkseni minut olivat nimenneet varapuheenjohtajaehdokkaakseen vain Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan piirit. Hienoa huomata, että toimintaani ja tapaani toimia arvostetaan muuallakin. Näin isossa puolueessa 1. varapuheenjohtajana pitää mielestäni olla kansanedustaja, ja Pentti Oinonen Kuopiosta eli Perus-Pena on hoitanut tehtävää hyvin. Itse haluan toimia yhdistävänä linkkinä puolueen uusien kannattajien ja vanhojen konkarien välillä, sillä tunnen molemmat ja näen, että tulevaisuus on yhteinen. Se onnistuu tällä hetkellä uskoakseni hyvin myös 3. varapuheenjohtajan paikalta.

Istuvana puoluehallituksen jäsenenä otin riskin lähtiessäni tavoittelemaan varapuheenjohtajapaikkoja ilman varasuunnitelmia. Nuorisojärjestössä nimesimme ehdokkaaksemme puoluehallitukseen Maria Lohelan ja Teemu Lahtisen. Lohela tuli valituksi. Etelä-Pohjanmaalla nimesimme puoluehallitusehdokkaaksemme Reijo Hongiston, ja Hongisto tuli valituksi. Jos en olisi tullut valituksi varapuheenjohtajistoon, en olisi lähtenyt hakemaan paikkoja, joiden osalta tuki oli yhdessä sovittu omissa taustajärjestöissäni eli PerusS Nuorissa ja Etelä-Pohjanmaalla jo muille. Ilmoitin senkin etukäteen omille taustajärjestöilleni, mutta en kyllä olisi nähnytkään mahdollisuuksia muunlaiseen tapaan toimia.

Avoin toimintatapa, jota ajoin PerusS Nuorissa ja Etelä-Pohjanmaan piirissä, johti toivottuun lopputulokseen. Tiedän, että ilman selkeää ilmoitustani tavoitella varapuheenjohtajuutta, kummassakaan järjestössä ei olisi saatu aikaan yksimielisiä ja selkeitä päätöksiä ajaa muitakin johtopaikoille, mikä olisi heikentänyt mahdollisuuksia saada henkilöitä läpi. Haluan kuitenkin itse, että puolue uudistuu, sillä niin saamme lisättyä toimintaa ja äänipotin kasvamaan. Myös tervettä kilpailua pitää olla. Itse uskon pärjääväni hyvin, kunhan kilpaillaan reilusti ja uskalletaan puhua sisäisistä asioista ääneen, silloin kun puhumisen aika on eli kokouksissa.

Odotan kaikilta puolueen johtopaikoille valituilta 100 % sitoutumista yhteisiin päätöksiin. Perussuomalaisen aatteen ja puolueen viholliset eivät löydy puolueen sisältä, vaan puolueen ulkopuolelta. Kuitenkin joskus tuntuu, että olemme itse itsemme pahin uhka eli aina välillä tulee korviin tietoa kentältä sellaisesta toiminnasta, joka ei täytä yllä esiteltyä rehellisen ja avoimen toiminnan tunnusmerkistöä. Tällaiset välistävedot ja pikku pelit eivät kuitenkaan onneksi saa puolueessa laajaa kannatusta. Kyse on marginaali-ilmiöstä, johon ei ole tarvinnut toistaiseksi puuttua mitenkään. Toivottavasti järki-ihmiset eivät erehdy haksahtamaan moiseen, sillä puolueessa ei ole lisätilaa kaksinaamaisuudelle vaikka edessämme häämöttävätkin yhä suuremmat vaalivoitot ja suurempi vaikutusvalta, joita kohti vääjäämättä etenemme.

Kaiken kaikkiaan elämme mielenkiintoisia aikoja. Kansa on liikkeessä ja Perussuomalaiset nosteessa. Takana on valtavasti työtä, mutta suurimmat koitokset ovat vasta edessä. Kyse on siitä, osaammeko voittaa yhdessä eli opimmeko nauttimaan puolueen menestyksestä, joka kanavoituu henkilöiden, uusien ja vanhojen, kautta yhteiseksi hyväksi - siis kansan hyväksi. Jos emme osaa tai opi sitä, kansa vetää meiltä kannatuksensa pois. Yksittäisillä toimijoillamme on siis kova vastuu teoistaan puolueen muille toimijoille - puolueelle. Viime kädessä vastaamme teoistamme kansalle. Luotan, että hoidamme homman kotiin kunnialla.