BLOGI

Pitkää ikää 100-vuotiaalle

Share |

Perjantai 14.7.2017 klo 8:42 - Vesa-Matti Saarakkala


vesa-matti_saarakkala__Kopio.jpg

Paljon on tapahtunut politiikassa viimeisen noin vuoden aikana. Iso-Britannia äänesti itsensä ulos EU:sta ja Britannian hallitus oli lähellä kaatua sen seurauksena ennenaikaisissa vaaleissa. USA:ssa Trump yllätti ja voitti presidentinvaalit muuttaen Amerikkaa kovalla kädellä. Ranskassa vastayllätyksen teki entinen sosialisti, EU-myönteinen Macron, joka nousi vaaleissa niin ikään presidentiksi lyöden Le Penin ja johdattaen uuden keskustapuolueensa parlamenttivaaleissa kaupan päälle vielä veret seisauttavasti enemmistöasemaan ohi vanhojen puolueiden. 

 

Venäjän ja lännen välit ovat kiristyneet entisestään. Ilman sarvia ja hampaita voi todeta, että onneksi Suomi ei ole harmaata vyöhykettä Ukrainan tapaan, vaan EU-jäsenyyden ja puolustusyhteistyön myötä osa länttä. Lisäksi ympäri Eurooppaa on nähty mielipuolisia ja tuhoisia terrori-iskuja, joilla yritetään lietsoa äkkiväärää eripuraa länsimaiden poliittisiin järjestelmiin. Lähi-idässä soditaan yhä edelleen, eivätkä suurvallat meinaa mahtua keskenään samalle hiekkalaatikolle. Siirtolaisvirrat kolkuttelevat Euroopan rajoilla, mutta akuutti tilanne on saatu sekä unionissa että Suomessa hallintaan, yksityiskohdista voidaan saivarrella. Ulkoisten uhkien lisäksi Suomeen on muodostunut myös sisäisiä uhkia. Esimerkiksi terrorismin uhkatasoa on jouduttu nostamaan islamilaisen terrorismin takia. Varautumalla ja ennaltaehkäisemällä minimoidaan riskejä, mutta täysin niitä ei saada nykymaailmassa nollattua.

 

Suomea johtavan Sipilän hallituksen aseman vakaus nousee tällaisessa edellä kuvatussa maailmanpoliittisessa tilanteessa arvoon arvaamattomaan. Hallituksen ponnistelujen tukemisen puolesta puhuvat myös hallituksen myötävaikutuksella aikaansaadut tulokset työllisyysasteen nostamisessa ja talouskasvun sysääminen 2-3 prosentin kasvuun pitkän taantuman ja kituuttamisen jälkeen. Julkisen sektorin velkavuori on silti vielä valtava ja haasteet ikärakenteesta johtuen huimat, joten kasvun pitääkin olla selkeää ja samaan aikaan on saatava säästöjä, jotta talouden takatalvi ei pääse yllättämään lomailevaa Suomea. Vähänkin merkittävämpi korkojen nousu olisi nyt todella myrkyllinen käärmeenpurema suomalaisille.

 

Hallitusta yritetään heiluttaa nyt niin äärioikealta kuin äärivasemmalta vihreiden porskuttaessa liberaalipopulismilla ja kerätessään oppositiossa voimiaan odottaen kieli pitkällä, josko hallitus kaatuisi ja se pääsisi toteuttamaan itseään. Talouden uudistaminen ja rakenneuudistukset ovat yhä kesken. Nyt jos koskaan onkin tärkeää pitää keskustapainotteinen, maltillinen ja talouden päälle ymmärtävä hallitus pystyssä, ettei käy hullusti. Vaikeana aikana oppositiossa selkääntaputtajien kerääminen ja suosion kerryttäminen suuta soittamalla ja mahdottomia esittämällä ei ole temppu eikä mikään. Joku eksyy aina.

 

Pian 100-vuotias Suomi ansaitsee ennakoitavuutta, vakautta ja arvokkuutta syntymäpäivälahjakseen. Siihen tarvitaan meitä jokaista. Pitkää ikää toivottaen.

 

(Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 13.7.2017)