BLOGI

Presidentinvaalissa sunnuntaina korkeat panokset

Share |

Torstai 25.1.2018 klo 18:30 - Vesa-Matti Saarakkala


vesa-matti_saarakkala__Kopio.jpg

Ehkä jo sunnuntaina selviää, kenet kahdeksasta hakijasta me suomalaiset palkkaamme Suomen tasavallan presidentin työhön johtamaan ulkopolitiikkaamme ja toimimaan puolustusvoimiemme ylipäällikkönä.

Gallupit eivät äänestä, vaan kansalaiset, joten mitään varmaa lopputuloksesta ei voida sanoa, mutta gallupit todennäköisesti ennustavat lopputulosta oikeansuuntaisesti. Jos marginaalit ovat pienet, ennustukset voivat mennä pieleen näillä näkymin siinä, ratkeaako vaali jo ensimmäisellä kierroksella vai antaako enemmistö suomalaisista tehtävää hoitaneelle puolueettomalle ehdokkaalle Sauli Niinistölle epäluottamuslauseen ja päästää toiselle kierrokselle häntä vastaan gallupeissa kakkos- ja kolmospaikoilla keikkuvat vihreiden Pekka Haaviston tai valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen.

Nyt näyttää siis siltä (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005538817.html), että ääni jollekin muulle ehdokkaalle kuin Niinistölle voi käytännössä olla ääni Väyryselle tai Haavistolle, sillä nämä kaksi kärkkyvät paikkaa kakkoskierrokselle, jos sellainen päästetään syntymään antamalla tukea muille ehdokkaille kuin Niinistölle yhteensä yli 50 %. Jos siis ei halua nähdä kakkoskierroksella vihreiden Haavistoa tai valitsijayhdistyksen Väyrystä, olisi viisainta äänestää nyt suoraan Niinistöä, jottei tarvitse tulla sitten myöhemmin katumapäälle.

Todennäköisimmät haastajat joviaali Haavisto ja Niinistöä parhaiten haastava Väyrynen ovat toki molemmat poliittiselta kokemukseltaan eittämättä päteviä hoitamaan tasavallan presidentin tehtävää, mutta kyse on siitä, olisivatko he pätevämpiä kuin Niinistö, jolla on esittää tehtävästä kuuden vuoden näyttö pitkän kansanedustaja- ja ministerikokemuksen lisäksi.

Gallupien mukaan toisella kierroksella peli olisi joka tapauksessa selvä, eli Niinistö päihittäisi vastaehdokkaansa täysin ylivoimaisesti. Näin ollen kakkoskierroksella olisi lähinnä yleispoliittista merkitystä, jolla Väyrysen kansalaispuolue saisi lentävän lähdön tuleviin eduskuntavaaleihin tai kuntavaaleissa nähty viherjytky mahdollisen jatkojytkyn eduskuntavaaleissa. Kun esimerkiksi petopolitiikan kanssa on ongelmia jo nyt, voi vain kuvitella, mikä olisi tilanne vihreiden ollessa suurten puolueiden joukossa ja hallituksessa.

Niinistö on onnistunut hoitamaan tasavallan presidentin tehtävää kiitettävästi. Suomen ulkopolitiikassa on hänen johdollaan saatu suhteita kohennettua erityisesti USA:han, ja Venäjänkin kanssa Niinistö on vaikeissa kansainvälisissä olosuhteissa onnistunut luovimaan tasapainoisesti ja jämäkästi. Vaikuttaa siltä, että yhteistyö ulkoministeriön ja tasavallan presidentin kanslian välillä on myös toiminut hyvin ja on soudettu samaan tahtiin. Suomen viennille ministereiden ja presidentin aktiivisuudella ja onnistumisella ei ole ollut ihan vähäinen merkitys.

Tehtävästään pian väistyvä tasavallan hierarkian kakkonen, eduskunnan puhemies Maria Lohela, on niin ikään onnistunut tällä saralla mm. Kiinassa. Hänkin muuten äänestää Sauli Niinistöä.

(Kirjoitus on julkaistu Ilkassa ja Kurikka-lehdessä 25.1.2018)

Accuscoren vaaliennuste 22.1.2018: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801222200687508_pi.shtml?_ga=2.247180487.252637488.1516549153-1415704445.1497214233