BLOGI

Ajan henki ei synnytä nyt johtajia

Share |

Torstai 27.9.2018 klo 8:02 - Vesa-Matti Saarakkala


vesa-matti_saarakkala__Kopio.jpg

Suomen suurimman yhteiskunnallisen ongelman muodostaa tänä päivänä linjattomuus. Se esiintyy entistä yleisempänä yhteiskunnan eri tasoilla arkisista tilanteista aina politiikan huipulle. Kukaan ei meinaa uskaltaa seistä missään tilanteessa minkään linjan ja periaatteen takana, koska periaatteellisuus haastetaan jatkuvasti ja asetetaan kyseenalaiseksi aivan kuin olisi jotenkin taantumuksellista vetää linjaa ja asettaa rajoja. Niinpä linjanvetäminen voi olla ajassamme jopa henkilökohtainen riski. Todellisista suunnannäyttäjistä ja johtajista tulee tätä menoa pulaa.

Ylitsevuotavan hyväksynnän nimissä häpeän tunne on haluttu kitkeä yhteiskunnasta pois, mutta tilalle ei ole tullutkaan vain pelkkää positiivista syrjimättömyyttä vaan röyhkeyttä sekä häikäilemättömyyttä ja leväperäisyyttä. Niitä kohdattaessa on helpompaa olla hiljaa, katsoa poispäin, taipua, myötäillä tai jopa mielistellä kuin pysyä tiukkana. Kehut esitetään höveleille taivaanrannanmaalareille ja risut taas ojennetaan linjakkaille ja tiukan periaatteellisille ihmisille, jotka ottavat vastuuta, kun pitää tehdä päätöksiä – ja ottaa esimerkiksi kantaa siihen, mikä on oikein ja mikä väärin. Oleellisuuksia ei kyetä enää tunnistamaan eikä kokonaisuuksia haluta yksilönvapauksien takia erottaa yksityiskohtien suosta. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin. Eksytään lillukanvarsiin.

Perimmäisenä syynä tilanteeseen on yksilönvapauksien ylikorostaminen liberalismin eli vapaamielisyyden nimissä. Vapaamielisyys on periaatteettomuutta, ja siksi se sopii hyvin yhteen globalisaation ja kapitalismin kanssa: Kaikki on kaupan, kunhan hinnasta sovitaan. Ja kaikilla pitää olla kivaa. Länsimaissa yhtälö onkin toiminut kommunismin romahdettua verrattain hyvin aina näihin päiviin saakka, mutta ilmeisesti mitään ei ole otettu opiksi vuoden 2008 finanssikriisistä. Niinpä julkinen velka rikkoo joka päivä uusia ennätyksiä, samoin kotitalouksien velka, elintapasairaudet lisääntyvät, häiriökäyttäytyminen yleistyy, somessa hömppä kukoistaa. Kaupan päälle myös ympäristö turmeltuu ja ilmasto lämpenee.

Mainoskanavien mainokset tarjoavat hyvän kavalkadin: Minne seuraava matka? Mistä seuraava laina matkaa varten? Mitä herkkua voisi seuraavaksi kaupasta ostaa? Miten saa taas ruoansulatuksen toimimaan lomasyöpöttelyn jälkeen? Onko oma, tai etenkin lapsen, älypuhelin varmasti riittävän trendikäs? Uutta vaatetta ostettava, kun aiempi vaate jäänyt lomaillessa, syöpötellessä ja kännykkää käyttäessä pieneksi tai mennyt pois muodista. Silmälaseja oltava muutamat, jotta voi paremmin osallistua erilaisiin tilanteisiin, kuten vaikkapa massakonserttiin. Itseään taas voi sivistää kuuntelemalla kirjaa samaan aikaan kuin lapset pelaavat koneillaan, kun ensin on syöty ulkomaisista raaka-aineista valmistettu eksoottinen noutoruoka. Ja kaiken kruunaa, kun illalla ohjelmamainoksissa aikuiset ihmiset pelleilevät kuin humalaiset apinat. Pääuutisissa voi pyöriä taustalla aikuisviihde ja juuri ennen kymmenen uutisia ajoitetaan alkoholimainontaa. Iltaisin ruudusta silmille hyppäävät myös sexiapuvälinemainokset. Ylellä voi taas nähdä mainoksia uusista murhaohjelmista, jotta edellä kuvattuun arkiseen tylsyyteen tulee vähän välähdyksiä jännittävämmästä elämästä. Siinä vastinetta yle-verolle.

Vaikuttaa siltä, että muutos tämäntyyppiseen menoon tulee vasta sitten, jos Afrikasta vyöryy miljoonia ihmisiä Eurooppaan ja/tai länsimaiden talous romahtaa. Silloin yhteiskunnassa joudutaan oikeasti priorisoimaan asioita loputtomien vaatimuslistojen ja toisaalta hyväosaisten pönkäämisen ja jonninjoutavan hömpän sijaan. Toivottavasti meillä on silloin oikeita ihmisiä oikeilla paikoilla. Vetämässä linjaa.