BLOGI

Merkit viittaavat vihreän kansanrintamahallituksen syntymiseen

Share |

Perjantai 3.5.2019 klo 17:43 - Vesa-Matti Saarakkala


Jos demarit ovat viisaita, he ottavat keskustan mukaan hallitukseen, jonka muodostamiseenvesa-matti_saarakkala__Kopio.jpg he ylipäätään saivat vaaleissa niukkaakin niukemman valtakirjan kansalta. Yhteenkään virheliikkeeseen ei ole varaa. Itseään etsivässä keskustassa alkiolainen Eurooppa-linja ja köyhän asia voivat olla nyt kokoomus-harharetken jälkeen kunniassa, kunhan demarit perääntyvät aikeissaan kiristää yritysverotusta ja tekevät keskustan kanssa helpon kompromissin sotessa. Molemmille maakuntapohja sopii. Soten nimeksi voidaan ristiä mikä tahansa. Keskusta tulee vastaan tinkimällä maakuntien monialaisuudesta, ja pääkaupunkiseudulle, joka sote-uudistusta ehkä vähiten tarvitsee, voidaan aina hakea jokin luova ratkaisu. Verotusoikeudesta maakunnille voidaan aloittaa selvitystyö, mutta sitä ei sotketa prosessiin ottamalla sitä kiinteäksi osaksi toimeenpantavaa ratkaisua.

                                                                                             

Jos demarit taas ovat tyhmiä, he päästävät kokoomusyhteistyön myötä oppositioon yhdellä kertaa alkioituvan keskustan syömään jo ennestään niukkaa kannatustaan maaseudulta, suututetun vasemmiston vähäosaisten keskuudesta ja voimiensa tunnossa olevan perussuomalaiset miesvoittoisten duunarien keskuudesta. Koko neljä vuotta kuluu takuuvarmasti kokoomuksen kanssa tappelemiseen, etenkin jos erehtyy laatimaan strategisen hallitusohjelman, kuten Sipilän hallitus teki. Takuuvarma pudotus alle 15 prosentin on silloin seuraavissa vaaleissa Sdp:lle selviö. Keskusta taas ei voi juuri enää alemmas vajota, kuin mihin se nyt on vajonnut, joten miksi leikkiä loukkaantunutta ja jäädä oppositioon, kun maakunnissa kuitenkin odotetaan viestinviejiltä jotakin muutakin kuin juhlapuheita koulujen kevätjuhliin.

 

Kokoomuksen kanssa on ylipäätään vaikeaa tehdä yhteistyötä, sillä kokoomus on osoittautunut itseriittoiseksi porukaksi, koska sen toimijat ovat henkilökohtaisesti hyvissä asemissa yhteiskunnassa ja sillä on myös syvät kytkyt rahapiireihin niin, että yhteistyötä se tekee vain jos yhteistyön tuloksena sitä lähellä oleville pääomapiireille saadaan aikaiseksi hyviä päätöksiä, tai ainakin estettyä niiden kannalta huonot päätökset, kuten vaikkapa taannoinen sote-uudistus, joka kaatui kokoomuksen syksyllä 2015 pakettiin mukaan saamaan valinnanvapausviritykseen. Kaikki vähänkään perustuslaista jotakin ymmärtävät tajusivat heti ensimmäisten valinnanvapaushahmotelmien tultua eteen, että koko loppukausi menisi ajanpeluuseen. Vaihtoehtona olivat hajotusvaalit.

 

Kokoomus olisi Sdp:lle myös siinä mielessä hankala yhteistyökumppani, koska kokoomusta ei tällä hetkellä näytä johtavan oikein kukaan, tai sitten niitä johtajia on useampia. Jopa keskusta, joka vaihtaa puheenjohtajaansa, ja on ehkä sen myötä aika hankalassa valintatilanteessa, on selkeämmin ja paremmin johdettu puolue. Kokoomus näyttikin jo tänään, mitä on luvassa, jos Rinne erehtyy ottamaan sen hallitukseen, kun varapuhemies Risikko lähti sooloilemaan ja keräämään tuleviin henkilökohtaisiin kampanjoihinsa pisteitä irtautumalla yhtä vaille kaikkie eduskuntaryhmien sinänsä täysin käsittämättömästä ja virheellisestä päätöksestä sijoittaa perussuomalaiset Rkp:n paikalle eduskuntasalin oikeaan äärilaitaan kokoomuksen oikealle puolelle. Puolueessa itse toimineena ja sen ohjelmia kirjoittaneena en ainakaan itse ole tunnistanut perussuomalaisia koskaan porvaripuolueeksi, kuten eivät myöskään tutkijat, ja oikeistoksi taas on tänä päivänä vaikea määritellä edes porvaripuolue kokoomusta, koska kokoomus on konservatiivipuolue enää vain historiassa.